Oppaasi rakkaus- ja intiimielämään

Uusioperhe

Kuinka aloittaa deittailu yksinhuoltajana – Opas sinkkuäideille ja -isille

Yksinhuoltajana lapsestasi tulee luontevasti tärkein osa elämääsi, olitpa sitten hänen elämänsä ainoa vanhempi tai jaatko huoltajuuden exäsi kanssa. Vaikka vanhempana oleminen on ilman muuta suuri osa identiteettiäsi, se ei kuitenkaan poista yksilöllisyyttäsi ja tarvetta aikuisten keskinäiseen vuorovaikutukseen ja mahdolliseen kumppanuuteen. Seurusteleminen yksinhuoltajavanhempana edellyttää näiden kahden tasapainottamista ja näiden kahden roolin sulauttamista toisiinsa.

Kun haluat seurustella yksinhuoltajana, on normaalia käydä läpi monia huolenaiheita: Kuinka paljon jaat seurusteluelämästäsi lapsesi kanssa? Oletko itsekäs kun otat aikaa itsellesi ja uuden rakkauden etsimiseen? (Et ole!) On ymmärrettävää, että käyt läpi näitä kysymyksiä, mutta muistathan että vaikka olet vanhempi, on sinulla oikeus uuteen ihmissuhteeseen elämässäsi ja voit samalla olla hyvä vanhempi lapsellesi.

Tässä artikkelissa jaamme parhaat vinkit deittailuun yksinhuoltajana.

Kuinka nopeasti on ok siirtyä eteenpäin?

Deittailu

Kaikki yksinhuoltajat tietävät, että seurustelu ei vaikuta vain heidän, vaan myös heidän lastensa elämään. Oman hyvinvoinnin – ja erityisesti lastesi – hyvinvoinnin vuoksi on hyvä edetä hitaasti.

Sen sijaan, että sukeltaisit pää edellä vakavaan suhteeseen, kannattaa mielummin viettää riittävästi aikaa uuden tuttavuuden kanssa ja tutustua häneen hyvin ennen kuin alatte seurustella vakavammin. Pohdi esimerkiksi: Onko hän oikeasti yhteensopiva kanssasi? Sopiiko hän sinun ja lastesi elämäntyyliin? Aloita tapailu ja siirry vakavampaan suhteeseen vain sellaisen kanssa, jonka kanssa voit kuvitella yhteisen elämän yhdessä uusioperheenä.

Kuinka kertoa lapsille uudesta kumppanista ja uudelle kumppanille lapsista?

Yksi yksinhuoltajana seurustelun haastavista ja monimutkaisista osista on päättää, milloin kerrot mahdolliselle kumppanille ja lapsillesi toisistaan.

Mitä tulee uuteen kumppanikandidaattiin, niin kehotamme seuraavaa: Revi reilusti laastari pois lisäämällä tieto lapsistasi jo treffiprofiiliisi tai kertomalla siitä ensimmäisellä treffeillä. Vaikka muutaman treffien odottaminen saattaa olla todella houkuttelevaa, kannattaa asiasta mielummin kertoa heti. Mitä nopeammin jaat sen, sitä enemmän aikaa sinä ja tapaamasi ihminen voitte säästää, jos lapset sattuu vaikkapa olemaan hänelle täysi turn-off (et voi mitenkään tietää tätä ennalta ilman että kerrot asiasta). Se on yksinkertaisesti reilua teille molemmille ja se säästää molempien aikaa ja tunteita. Jos pelkäät ”että pelottelet hänet pois” kertomalla lapsesta, tämä ihminen ei todennäköisesti ole sinulle (ja lapsellesi) paras vaihtoehto.

Se, että kerrot uudelle kumppanikandidaatille lapsestasi varhain, ei kuitenkaan tarkoita, että heidän kannattaisi tavata toisensa heti. Mieti sen sijaan yksinkertaisesti, kenet haluat päästää lapsesi elämään. Millainen ihminen on sen arvoinen, että hänet kannattaa esitellä? Onko hän vain nopealla läpikulkumatkalla elämässäsi vai voisiko tässä olla potentiaalia pidempään suhteeseen? Tietenkään et voi ennustaa sitä, kuinka pitkäaikainen suhde teille kenties muodostuu, ja sinä itse voit vaikuttaa asiaan vain 50 prosentin verran, mutta tutkaile tuntemuksiasi ja keskustele uuden kumppanin kanssa asiasta vakavasti, ennen kuin esittelet hänet lapsillesi.

Usein vaihtuvien uusien kumppanien esitteleminen voi hämmentää tai jopa pienesti järkyttää lastasi. Mieti, kuinka paljon haluat kertoa lapsillesi, missä vaiheessa ja mikä on sopivaa heidän ikänsä ja taustansa huomioiden.

Ohjeita uutta rakkautta etsiville sinkkuäideille ja -isille:

Huomioi lapsesi lempeästi

Vanhemmuus

Jos olet puhunut lapsillesi siitä, että seurustelet tai jopa esitellyt heidät jollekulle, heillä on asiasta taatusti mielipiteitä, etenkin isompien lasten kohdalla. Joissakin tapauksissa hämmennys seurustelusta tai onnen löytäminen uuden henkilön kanssa voi ilmetä vihana tai vastenmielisenä toista henkilöä kohtaan, ja se on täysin normaalia. Lapsellasi on oikeus ihan kaikenlaisiin tunteisiin.

Kuuntele lastasi. Keskustele heidän kanssaan siitä, miltä heistä tuntuu ja miksi. Kysy lapseltasi kysymyksiä, jotka auttavat häntä sanoittamaan tunteitaan (lapset eivät osaa tätä luontaisesti), esimerkiksi: ”Miltä tämä asia sinusta tuntuu?” ”Pelottaako sinua tässä asiassa joku”, ”Mikä sinua jännittää/pelottaa/suututtaa?”. Usein keskustellessa käy ilmi, että lapsellasi on päässään monia epärationaalisiakin pelkoja. Niistä on paras päästä eroon puhumalla avoimesti.

Lapsi saattaa esimerkiksi pelätä, että uusi ihminen vie toisen vanhemman paikan perheessä ja että hän saa uuden isän tai äidin vanhan tilalle. Hän saattaa pelätä, että teidän yhteinen aikanne vähenee tai että rakkautesi lapseesi hiipuu tai loppuu, koska olet löytänyt uuden ihmisen elämääsi. On erittäin tärkeää selvittää, mitä lapsi tuntee ja miksi hän tuntee niin. Tällä tavoin voit selittää lapselle, että rakastat häntä ihan yhtä paljon kuin aina ennenkin ja että uusi tuttavuus ei tule koskaan korvaamaan hänen omaa toista vanhempaansa.

Lapsen ahdistuksen syynä usein on pelko ajan menettämisestä kanssasi. Jos näin on, voi olla parempi ottaa lapsen kanssa yhteistä aikaa ennen kuin tuot uuden kumppanin lapsen elämään.

Kun tutustumisen aika koittaa, keksi tapoja, joilla he voivat tutustua uuteen kumppaniisi tavalla, joka saattaisi saada lapsesi tuntemaan olonsa mukavammaksi ja helpottaa rakentamaan suhdetta uuteen kumppaniisi. Keksikää yhdessä mukavaa yhteistä tekemistä johon osallistutte kaikki, ja jonka parissa tutustuminen on luontevaa. On hyvin tärkeää, että lapsi tulee näissä tilanteissa kuulluksi ja nähdyksi ja että hänestä ei tule ”kolmas pyörä”. 

Muista pyytää apua

Sinun ei tarvitse olla superihminen ollaksesi hyvä vanhempi. Vaikka on hienoa olla loistava superäiti tai -isä, on myös todella tarpeellista pyytää apua muilta – varsinkin kun haluat varata aikaa treffeille ja uusiin ihmisiin tutustumiselle. Yksinhuoltajana oleminen ei ole aina helppoa ja se voi rasittaa sinua henkisesti, emotionaalisesti ja taloudellisesti, ja yksistään sen vuoksi tarvitset myös aikaa itsellesi.

Jos et pyydä apua ja ota aikaa henkilökohtaiselle elämällesi, uuvut jossain vaiheessa varmasti arkisen aherruksen keskellä. Siksi sinun on kannattaa pyytää luotettavia ystäviäsi ja perheenjäseniäsi auttamaan ja hoitamaan lapsia silloin tällöin, jotta voit ottaa välillä aikaa itsellesi ja omille tarpeillesi. Se voi tuntua ahdistavalta muutaman ensimmäisen kerran, mutta usko pois, siitä on valtavasti hyötyä kaikille pitkällä aikavälillä. Muista, että lapsi on onnellisempi kun hänen vanhempansa on onnellinen.

Älä tunne syyllisyytä

Deittailu

Vaikka on tärkeää tasapainottaa aika lasten ja seurustelun kanssa, sinun ei pidä missään tapauksessa tuntea syyllisyyttä siitä, että harkitset seurustelua tai aloitat uuden suhteen. Saatat pelätä arvostelua ja tuomitsemista, eikä se ole mikään ihme – yhteiskuntamme ihanneperhe on tiivis ydinperhe ja deittaileva sinkkuvanhempi nähdään vastuuttomana vanhempana. Voi, kuinka suuri vääryys tämä onkaan!

On normaalia tuntea epävarmuutta ja syyllisyyttä, mutta liiallinen syyllisyyden tunne voi estää sinua löytämään onnellisuutta elämääsi. Muista, että olet ihminen, ja on normaalia, että sinulla on tarpeita – romanttisia ja seksuaalisia tarpeita. Vain siksi, että olet vanhempi, se ei tarkoita, että kaikki muut olemuksesi osat olisivat taianomaisesti lakanneet olemasta. Et ole vain äiti tai isä, vaan olet myös nainen tai mies. Treffeillä käyminen ja uuden seurustelusuhteen aloittaminen ei tee sinusta huonoa vanhempaa tai itsekästä ihmistä. 

Älä myöskään erehdy tuntemaan, että olet jotenkin vajavainen tai huono kumppani jollekin, koska sinulla on lapsia. Ajattele mielummin sitä, kuinka lapsesi kasvattaminen on tehnyt sinusta vahvemman, rakastavamman ja ystävällisemmän ihmisen. Uusi tuleva kumppanisi on onnekas saadessaan seurustella sinun kanssasi!

Panosta uuden suhteen löytymiseen

Kumppanin löytäminen ei tapahdu taikasauvaa heilauttamalla, vaan se vaatii työtä.  Uusien ihmisten kanssa jutteleminen, deittisivustoille liittyminen tai eri tilaisuuksiin osallistuminen on välttämätöntä jos tahdot tavata uusia ihmisiä.

Jos edellisestä suhteestasi on kulunut jo iäisyys ja uusien ihmisten tapaaminen jännittää, aloita uusiin ihmisiin tutustuminen pienesti: Kerro jokin ystävällinen kehu kolmelle tuntemattomalle ihmiselle päivässä, se on helppo ja kiva tapa aloittaa ottaa kontaktia tuntemattomiin ihmisiin. Näiden ihmisten ei edes tarvitse olla sellaisia, joista olet kiinnostut, on pääasia että harjoittelet kontaktin ottamista. Ennen pitkää huomaat, kuinka paljon ihmiset ilahtuvat mukavista sanoista, ja tulet rohkeammaksi juttelemaan ihmisille. Ja kuka tietää, ehkä joskus se yksi pieni kehu johtaa mielenkiintoiseen keskusteluun miellyttävän ihmisen kanssa!

Muista puhua treffeillä muustakin kuin lapsistasi

Yksinhuoltajana lapsesi ovat valtava osa elämääsi – elleivät koko elämäsi. Se todennäköisesti tarkoittaa myös sitä, että suurin osa ajatuksistasi ja tarinoistasi liittyy heihin. Vaikka se on hienoa, suosittelemme lapsien sijaan puhumaan enemmän omista kiinnostuksen kohteista – ne kertovat paremmin sinusta ja siitä millainen ihminen olet. Tällä tavoin muiden ihmisten on helpompaa tutustua sinuun ja nähdä, millainen ihminen sinä olet.

Älä välitä arvosteluista

Saatat hyvinkin kohdata ihmisiä, jotka hienovaraisesti (tai erittäin avoimesti) arvostelevat päätöstäsi seurustella yksinhuoltajana. Mielipiteitä maailmaan mahtuu, mutta muista, että päätös seurustella ei ole asia, jota sinun täytyy perustella yhtään kenellekään.

Ota mielipiteitä vastaan vain ihmisiltä, joita kunnioitat ja joiden arvostelukykyyn luotat. Luotettava ystävä tai perheenjäsen saattaa osata antaa sinulle fiksuja neuvoja tai näkökulmia, joita voit kuunnella ja tarvittaessa ottaa niistä opiksesi, mutta muista että sinä olet aina se, joka päättää omasta elämästäsi, ei kukaan muu.

Monilla on hyvin yksipuolinen näkemys siitä, miten elämää ”pitäisi” elää ja miltä ihanteellinen perhe-elämä näyttää, ja tämä saattaa synnyttää monenlaisia eriäviä mielipiteitä. Ei kuitenkaan ole olemassa yhtä oikeaa tapaa elää – onneksi – ja sinulla on oikeus valita oma tapasi.

Haluatko uuden rakkauden elämääsi?

Rakkaus pariskunta

Nykyään uusiin ihmisiin tutustuminen on helpompaa kuin koskaan. Nettideittailu on tullut pysyväksi osaksi tapailukulttuuriamme, ja miljoonat ihmiset ympäri maailmaa ovat löytäneet uuden kumppanin deittisovellusten avulla. Tinder ei ole ainoa treffisovellus, vaan saatavilla on lukuisia erilaisia deittailusovelluksia, joista jokaiselle löytyy sopiva.

Nettideittailun aloittamiseksi tarvitset kuitenkin hyvän treffiprofiilin. Kirjoitimme avuksi oppaan, jossa on 8 askelta hyvään ja edustavaan treffiprofiiliin:

Erilaisten deittisovelluksien ja -sivustojen määrä saattaa hirvittää sinkkumarkkinoille siirtyvää. Eri sivuistoilla on vähän eri teemat ja painotukset, jotta samanhenkiset ihmiset löytäisivät parhaiten toisensa. Voi kuitenkin olla hyvin työlästä alkaa kahlata deittisivustoja yksitellen läpi, ja siksi haluamme auttaa sinua löytämään sinulle sopivan sivuston.

Alla olevasta artikkelista löydät Top-10 listan parhaista suomalaisista tai Suomessa toimivista luotettavista deittisivustoista:

Uusi rakkaus etsinnässä? TOP-10 parhaat deittisivut

Parisuhde deittisivusto

Saatat pitää myös näistä artikkeleista: